Graszoden plaatsen in het najaar of tijdens de winterperiode

Het is NU de ideale periode om graszoden te plaatsen!

We krijgen van verschillende klanten regelmatig de vraag of het nog mogelijk is om in deze periode van het jaar graszoden te plaatsen of tot hoe lang wij graszoden kunnen leveren.

In september, oktober en november is de bodemtemperatuur nog uitstekend. Het gras heeft in de genoemde herfstmaanden nog steeds gunstige omstandigheden voor de groei. Grasmatten leggen in het najaar heeft als voordeel dat de grasplanten dan juist in een periode komen waarin de nadruk op wortelontwikkeling valt en minder op het blad. Ideaal dus voor goed aanslaan op de nieuwe plek en snelle hergroei. Gras groeit vanaf 8°C.

De herfst brengt de grond in een vochtigere atmosfeer. Het leggen van grasmatten kan daardoor bemoeilijkt worden. Wanneer de bodem door regenbuien te nat is, kan deze niet geëgaliseerd worden. Het leggen van grasmatten in de herfst heeft vanwege die regen ook een voordeel. De sproeier hoeft niet of nauwelijks aangezet te worden en daardoor blijven hoge kosten voor het sproeien bespaard.

Ook in de wintermaanden december en januari kunnen er graszoden geplaatst worden, maar niet bij strenge vorst overdag. De grond is dan bevroren en het oogsten van de graszoden voor levering aan u is dan niet mogelijk. Maar zelfs als het vlak na het leggen van uw graszoden gaat vriezen, zullen zij niet afsterven maar slechts bevriezen. Zodra ze ontdooien en het warmer wordt, zullen de wortels meteen weer doorgroeien. Wel is het zo dat in het najaar de lichtintensiteit veel lager is en het dus langer duurt voordat de graszoden vastgegroeid zijn.

Kortom graszoden leggen kan eigenlijk in alle maanden van het jaar, behalve als het hard vriest of sneeuwt!

Gecategoriseerd in :, , ,